U Strojarsko brodograđevnoj školi za ind. i obrtn. zanimanja obrazuju se i učenici u zanimanju STOLAR . U sklopu praktične nastave koja se obavlja u školskoj radionici i obrtničkim licenciranim radionicama učenici se educiraju kako na klasičnim tako i na najsuvremenijim CNC strojevima.

Jedna smo od sedam škola unutar Hrvatske koja je opremljena CNC-obradnim centrom TECH-80 za bušenje, glodanje i izradu utora na različitim materijalima kao što su iverice, MDF ploče, masivno drvo i sl. Na dotičnom stroju učenici mogu savladati osnovno programiranje te se potpuno educirati za izradu kako pločastih proizvoda tako i proizvoda građevne stolarije.


CNC-obradni centar-TECH-80 proizvođača SCM-Italija

Potporu educiranju na CNC stroju daju i 15 kompjutora s programima Xilog-plus i Panel-Mac, na kojima učenici vježbaju, te svoje vježbe izvode u radionici na stroju. Osim navedenih programa instalirani su i programi CORPUS za dizajniranje namještaja kao i GRASS za postavljanje okova na namještaju. Ako dodamo i crtanje u Auto-cad-u u 2. i 3. razredu te reproduciranje preko projektora i uz pomoć scenera, zaokružili smo edukaciju učenika od tehničkog crteža do gotovog proizvoda u potpuno kompjuteriziranom obliku.


Slika kompjutorizirane učionice

 

Školska radionica je opremljena i strojem za zatvaranje rubova K 203-E, tzv. kantaricom koja je  također kompjuterizirana s osnovnim programima za zatvaranje rubova masivnim  letvicama, ABS trakom, melaminskom trakom i sl.

 

Slika stroja za zatvaranje rubova K-203-E  proizvođača SCM iz Italije

 

Budući je dobro osušeno drvo zajam  kvalitete gotovog proizvoda, sušenje masivnog drva  vršimo kondenzacijskom sušarom s  kompjuteriziranim vođenjem sušenja što predstavlja sam vrh tehnologije na tom području.

    

Slika kondenzacijske sušare MAC proizvođača  INCOMAC iz Italije

Cjelokupna edukacija  učenika na klasičnim strojevima kao i na CNC strojevima u potpunosti  zadovoljava tržište rada, tako da se učenici nakon trogodišnjeg školovanja mogu  odmah uključiti u suvremene tehnološke procese s područja obrade drva.