Izvanučionička nastava – Ogulin, 10. studenog 2022.

Izvanučionička nastava – Ogulin, 10. studenog 2022.

Dana 10. studenoga u trajanju od jednog dana, 34 učenika naše škole, smjera drvodjeljski tehničari dizajneri (2, 3, i 4. razred)  te 3. razreda stolara bili su na izvanučioničkoj nastavi u Ogulinu. Izvanučioničku nastavu organizirao je drvni aktiv sa nastavnicama u pratnji: Vesna Panđić-Tepavac, Lidija Jakovac-Smokvina, Evica Kozera i Svjetlana Kasunić.

U sklopu terenske nastave posjetili su tvrtku Bjelin Croatia d.o.o. gdje su se upoznali sa proizvodnim procesom proizvodnje podnih obloga, lameliranih parketa te djelovanjem same tvrtke kao najvećeg proizvođača parketa u ovom dijelu Europe. Jedna od bitnijih informacija je kako je vlasnik tvrtke izumio prvi laminat na svijetu te je razvojem inovativnih rješenja došao i do razvoja patenta za klik spajanje parketa, što su učenici mogli vidjeti i u praksi. Bjelin koristi klik sistem koji je posebno patentiran u R&D centru u sklopu tvrtke Valinge Innovation u Švedskoj te omogućuje jednostavno spajanje i još veću stabilnost poda.  Učenici su dobili prigodu povezati teorijske predmete drvne struke sa praksom te vidjeti uživo primjenu novih tehnologija, upotrebu CNC strojeva te robotike kao i organizaciju proizvodnog procesa proizvodnje parketa, što ih je posebno oduševilo.

Kako bi se dan iskoristio što više može, učenici su posjetili multimedijalni i interaktivni Centar za posjetitelje koji slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo – Ivaninu kuću bajke te Zavičajni muzej grada Ogulina, gdje su obišli stalni muzejski postav te se upoznali sa djelovanjem muzeja.

Učenici su bili osobito zadovoljni ovakvom vrstom nastave gdje su teoriju mogli povezati sa praksom, a pružena im je mogućnost da međusobno bolje upoznaju i osvijeste važnost i mogućnosti budućeg zanimanja.

Ostvareni su pozitivni kontakti sa tvrtkom BJELIN Croatia d.o.o. i VALINGE Croatia d.o.o. te smo kao škola pozvani da ih posjetimo i u novim prostorima, sve sa ciljem razvoja što bolje suradnje te možda i nekih budućih zaposlenja naših učenika!