Sjećanje na žrtve holokausta

U utorak, 31. siječnja, u našoj smo Školi obilježili sjećanje na stradale u holokaustu. U kino dvorani okupili smo sve učenike prvih razreda, a pridružio nam se i veći broj učenika viših razreda koje je ta tema zanimala.

Najprije su učenici s vjeroučiteljem Kristianom Perkovićem, pomoću PPT prezentacije, ponovili osnovne pojmove o židovskoj vjeri i povijesti Židova, a potom su pogledali dokumentarni film „Auschwitz“ Stevena Spielberga. Tijekom drugog školskog sata školska ih je knjižničarka upoznala s poviješću Židova u Rijeci (židovska dijaspora, doseljavanje u Rijeku, ekonomski i kulturni doprinos Židova, ratna stradanja, Židovi danas) te ih uputila na čitanje najboljih knjiga (beletristika i publicistika) o holokaustu. Poslije toga je prof. povijesti i etike Karlo Babić objasnio učenicima koji su bili razlozi netrpeljivosti prema Židovima odnosno kako je tekao put od netolerancije do sustavnog istrebljivanja cijelog naroda. U PPT prezentaciji mogli su vidjeti fotografije i dokumente iz toga vremena koje im je profesor detaljno objasnio. Učenici su bili pažljivi, zainteresirani i suosjećajni te su na kraju predavače nagradili pljeskom.

U Školi su istovremeno postavljene dvije izložbe plakata: prva o pravednicima među narodima, donacija Židovske općine Zagreb, i druga o ratnom stradanju mjesta Lipa, donacija Memorijalnog centra „Lipa pamti“.

Važnost ove teme i reakcija učenika potvrdili su nam da smo na dobrom putu i da trebamo nastaviti ovaj projekt koji u Školi traje kontinuirano, već dvadesetak godina. Odgoj za humanost je iznimno važan, jer, budu li učenici na vrijeme razumjeli i prepoznali uzroke zla, mnogo je manja mogućnost da će kasnije, u životu, počiniti zlo ili postati žrtvama zla.

                                                                                   dr. sc. Karmen Delač-Petković